Over

"Schilderen is voor mij de ogen laten vollopen met kleur en licht om dit daarna weer te geven aan het papier"

Hallo,
ik ben Greta Verdonck!
° 1966

Het eerste schilderen begon in mijn jeugd, niet op papier maar op gebakken zoutdeeg dat ik samen met mijn moeder maakte. Nog geen aquarelverf en ook niet met verf recht uit het potje maar zelf mijn kleuren zoekend en mengend…

Nu is aquarelleren mijn passie, mijn uitlaatklep, mijn bron van creativiteit.

  • 2008-2009: initiatieatelier aan de academie van Zottegem bij Johan Lootens, aquarellist
  • 2010-2022: les aquarel in het Latems Creatief bij Guy Gruwier
  • tussendoor enkele losse aquarel workshops
  • 2023: les in het Latems Creatief bij Amid El Haddad, impressionistisch aquarellist

Al van kind af aan vond ik het leuk om zelf kleuren te zoeken en te mengen, ik ervaarde dit als steeds weer verrassend en de combinaties waren eindeloos!
Ik had als kind graag tekenacademie gevolgd maar dat is er jammer genoeg niet van gekomen. Omdat ik in Overschelde woonde en de academie in Wetteren-centrum lag, was dit letterlijk een brug te ver (ik zou dan de Schelde over moeten)…

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en van zodra er wat tijd vrij kwam startte ik met het initiatieatelier aan de academie te Zottegem. Alle technieken, ook aquarel komen daarbij aan bod maar het was snel duidelijk dat aquarel mijn hart sneller deed slaan.

“Schilderen is voor mij de ogen laten vollopen met kleur en licht om dit daarna weer te geven aan het papier”

Aquarelverf heeft zulke mooie, heldere en intense kleuren. Ik werd verliefd op de transparantie en de frisheid van deze kleuren. De uitdaging was echter groot: aquarel laat zich niet gemakkelijk beheersen, het water en de pigmenten lopen waar ze willen. De voldoening bij resultaat is echter des te groter…

Het heeft me vele jaren als amateurschilder gekost om deze techniek iet wat onder de knie te krijgen en ook vandaag vind ik  het nog steeds spannend om aan een werk te beginnen.
Het is dan ook met enige trots dat ik mijn werk op deze website kan tonen.

Als bloemistendochter groeide ik op tussen het groen en de bloemen. Bloemen en planten blijven dan ook mijn aandacht trekken. Het kleurengamma is onbeperkt en ook de vormen en structuren zijn eindeloos, een prachtige inspiratiebron toch?

En wie goed kijkt ontdekt een haast abstracte wereld in het hart van bloemen en planten. Dat is wat ik ook precies opzoek: de kern, de essentie van al dat moois. Dat is wat ik poog weer te geven in mijn aquarellen.

Een zijsprongetje in mijn aquarellen zijn de vlinders. Dit werk is al als botanische kunst te omschrijven: hier probeer ik zo natuurgetrouw de vlinder weer te geven, exact in vorm en kleur. Een heel precies werkje dat veel voldoening geeft.

Op 18-19 en 20 oktober 2024 stel ik mijn aquarellen tentoon in de Pastorie van Munte, Munteplein 6 te Munte, Merelbeke.

Ook mijn broer Arnoud Verdonck stelt dan zijn werken voor aan het publiek. Hij draait en freest  hout tot sierlijke (gebruiks)voorwerpen. Een inkijk in zijn werk vind je op zijn Instagram.

Greta Verdonck - Aquarel